Wateronderhoud

Behandeling van het water in uw (Beachcomber) Hot Tub

Hot Tub-plezier begint met schoon en helder water. Onderstaand vindt u een aantal tips om het water in uw spabad zuiver te houden. Het onderhouden van het water in uw hot tub is heel eenvoudig maar heeft wel regelmatige aandacht nodig. Als u het water met grote regelmaat controleert en, waar nodig, corrigeert krijgen algen, bacteriën en ander vuil geen kans en heeft u altijd schoon water.

Filter: De basis van zuiver water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Uw eigen bijdrage voor een goede kwaliteit van het water is:

  • ververs regelmatig het water: bij gemiddeld gebruik (ca. 3x per week) elke 3 maanden
  • dek altijd uw bad af
  • maak uw bad goed schoon als u het water ververst
  • spoel met regelmaat het filterpatroon

BCFILTER[1]BCCANISTER[1]

Meten is weten

Een gezonde waterbalans van uw hot tub water is een eerste vereiste. Met behulp van een testset of teststrips is het belangrijk om regelmatig een aantal waarden te meten, zoals de PH-waarde en het chloorgehalte van het water. De concentratie van deze stoffen worden uitgedrukt in Mg/l (milligram per liter) of p.p.m. (parts pro million oftewel eenduizendste gram per liter)

pH-waarde: de pH-waarde geeft de zuurgraad van het water aan.  De pH-waarde is belangrijk voor de desinfectie van uw hot tub. Hoe lager deze waarde, des te beter de desinfectie. Ook bij kalkafzetting en algen is de pH-waarde van belang. De ideale waarde van het water is 7,2.

Toepassen chloor en PH teststrips voor uw hot tub

Calciumhardheid en kalkevenwicht: de calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw hot tub water aan. Hoe hoger de waarde, hoe meer kalk in uw bad. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m.. Bij een kalkevenwicht is de kalk in uw water voor 100% opgelost. Er is geen afzetting van kalk mogelijk en van troebel water door vlokken is geen sprake. De materialen van uw bad worden niet aangetast.

Alkaliteit: pH-waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH-waarde. Deze stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze moet liggen tussen de 80 en 150 p.p.m.

Chloorwaarde: hoeveel chloor mag uw bad hebben? Er zijn 3 verschillende chloorwaardes in water te vinden. Dit zijn:
Totale chloorwaarde: deze waarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer. Dit zegt echter niets over de werking van het chloor.  De normale waarde ligt tussen de 1,0 en 2,5 p.p.m.
Vrije chloorwaarde: deze waarde geeft aan hoeveel actief chloor uw hot tub water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie en moet tussen de 1,0 en 3,0 p.p.m. liggen.
Gebonden chloor: gebonden chloor is niet meer actief en heeft haar desinfecterende werking gedaan. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager deze waarde, hoe beter, Hanteer hiervoor een maximum van 1,0 p.p.m.

Melpool 90 20 chloortabletten

Bij het verversen van het water of bij de eerste watervulling van uw hot tub moet u een “chloorshock” uitvoeren. U kunt hiervoor een snel oplossend chloorgranulaat gebruiken. Vraag uw dealer hoe dit werkt, hij adviseert u graag.